Živjeti čistoću

Vjerujem da se mnogi pitaju kako živjeti čistoću i zašto ne imati seksualni odnos prije braka sa osobom koju volim?

Ima raznih dobrih razloga za življenje čistoće, ali niti jedan ne može nagovoriti nekoga da svoj najveći poriv ostavi po strani i živi u pomalo nelogičnom odricanju. 

Zato želim dati par savjeta.

Iskusiti pravu ljubav

Potrebno je pronaći Onoga koji je zakone o čistoći srca i duše stavio u nas. Jer kada Ga istinski susretnemo u svome životu, neće više biti toliko pitanja o tome zašto živjeti čistoću, nego ćemo osjećajući mali dio miline Njegove ljubavi, htjeti živjeti čisto kako bi bili što bliže Njemu. Taj pravi razlog za življenje čistoće jest naš Bog o kojemu se toliko piše, toliko govori, a toliko malo se živi s Njime.

Zato vjerujem da je prvo potrebno doživiti Njegovu ljubav, tu milinu srca, taj mir i susret koji se nikako ne može zaboraviti i u kojem bih htio biti svaki dio ostatka života. Taj susret je teško opisati riječima, ali vjerujem da je potreban kako bi uopće osoba iskreno zaželjela živjeti bez ijednog grijeha na svome srcu. Tako da, ako niste doživjeli taj susret, predlažem da se najprije molite za to iskustvo.

Pitanja koja mijenjaju naše ponašanje

Nakon susreta sa Isusom Kristom prestaju pitanja kao što su “koliko daleko je predaleko” i “smijem li to činiti”. Tada počinju pitanja u drugome smjeru kao što su “je li ovo dobro za mene i drugu osobu pored mene” i “približava li me ovakvo ponašanje Bogu ili me udaljuje od Njega”. Prva vrsta pitanja su pitanja u kojima osoba traži rupa u zakonu kako bi dobila zadovoljstvo od druge osobe, a opet da živi koliko-toliko čiste savjesti. To su pitanja koja vode u propast i u smrt. Ako se pitamo u kojoj mjeri se smijemo igrati sa strujom, a da ne umremo, velika je vjerojatnost da ćemo jednom ipak nastradati od nje . Zašto bismo hodali blizu ruba, umjesto da gledamo kako ne pasti u provaliju.

Ako se pitamo u kojoj mjeri se smijemo igrati sa strujom, a da ne umremo, velika je vjerojatnost da ćemo jednom ipak nastradati od nje . Zašto bismo hodali blizu ruba, umjesto da gledamo kako ne pasti u provaliju.

U tome smjeru ide druga vrsta pitanja. Ona gledaju kako upravljati električnom energijom na pravi način, kako je koristiti na dobrobit mene i drugih, kako što više naučiti o njoj, a da se smanji vjerojatnost da nastradam ja i onaj pored mene. Tako je i sa spolnošću, koja je jaki poriv u svakoj osobi i koja može voditi u život ako se usmjeri na pravi način, ako se koristi u pravome smjeru i ako shvatimo što je istinska muževnost, odnosno ženstvenost, te što to znači za nas i onoga pored nas. Tada se možemo zapitati što mi je činiti obzirom da sam muško, odnosno žensko? Što je Bog zamislio za mene?

Odgovori na ova pitanja svakoga će ostaviti ispunjenim i radosnim, jer ono što nam Bog daruje po našoj spolnosti jesu radost i darivanje u ljubavi prema našem bratu čovjeku.

Molitva i euharistija

Nakon što shvatimo da je naša spolnost važna, ali i izranjena od ovoga svijeta, nakon što saznamo kako Bog ima divan plan za svakoga od nas, možemo početi tražiti pravo oružje i oruđe za rast u Božjem planu. Za taj rast je potrebno Božje iscjeljenje koje najčešće dolazi polako sa mijenjanjem našeg pogleda na svijet i sa molitvom i euharistijom. Mogu vam posvjedočiti da je molitva krunice jaka molitva u borbi za čisto srce. Majka Marija nikoga neće ostaviti da se sam bori protiv napasti, pogotovo one koji se njoj utječu za nebeski zagovor kod Njenog Sina koji je porazio svako zlo svojim najvećim izlijevom ljubavi na križu. Iz tog razloga dobro je i često ići pod taj križ, na Golgotu u euharistijskom slavlju i klanjanju raspetome Kristu koji liječi srca slomljena, koji liječi našeg palog čovjeka. Zato sa potpunim povjerenjem u Njegovu silu i snagu predaj sebe i svoju spolnost Njemu koji te ljubi.

Po svojoj muci Krist je porazio svako zlo. Iz tog razloga je dobro razmatrati upravo te trenutke Isusovog života kako bi mogli što više upiti iz tih prizora i primiti što više duhovne snage promatrajući Isusovu snagu u toj smrtnoj borbi za svakoga od nas, za spas naših duša.

Božja riječ

Svakodnevno čitanje Božje riječi je važno za duhovni rast u kojem je moguće živjeti čistoću srca. Kako ćemo se boriti protiv napasti ako nemamo oružje u našim srcima, u našim mislima i u našim riječima? Sam Isus je koristio citate iz Svetoga pisma u napastima koje je doživio u pustinji. On, koji je savršen i koji jest Riječ Božja, koristio je biblijske citate u duhovnoj borbi. Vjerujem da nam je pokazao put. Zato je dobro svakodnevno uzeti Bibliju u svoje ruke i pročitati jedan kratki odlomak nekoliko puta u tišini te meditirati o tom prizoru moleći Duha Svetog za nadahnuće po toj riječi. Po svojoj muci Krist je porazio svako zlo. Iz tog razloga je dobro razmatrati upravo te trenutke Isusovog života kako bi mogli što više upiti iz tih prizora i primiti što više duhovne snage promatrajući Isusovu snagu u toj smrtnoj borbi za svakoga od nas, za spas naših duša.

Askeza

Askeza je riječ koja nije možda toliko primamljiva u svome nazivu. Možda priziva neku lošu sliku u misli gdje se mi, na neki zastarjeli način, nepotrebno mučimo kako bi nešto postigli, a možda nam dolaze i pitanja je li to uopće potrebno.

Post je jedan dobar oblik askeze, kako bi, odričući se sitnih zadovoljstva u hrani, jačali naši duhovni mišići i kako bi se mogli boriti s napastima.

Askeza dolazi od grčke riječi askezis, što znači vježba. Vjerujem da smo svi nekada u životu vježbali i znamo da postoje dobrobiti vježbanja, a to je zdravo i jako tijelo koje se može lakše boriti sa svakodnevnim izazovima. Tako je i s duhovnim tijelom, kojemu je potrebna vježba kako bi se mogli boriti protiv napasti. Naravno da je za to potreban napor i da ponekad taj napor izgleda nepotrebno i besmisleno, ali to je tako s ponavljajućim napornim radnjama koje donose dobre rezultate i koje nas jačaju. Stoga je post jedan dobar oblik askeze, kako bi, odričući se sitnih zadovoljstva u hrani, jačali naši duhovni mišići i kako bi se mogli boriti s napastima. Naravno, ne možemo se sami boriti protiv napasti. Potrebna nam je Božja pomoć. Ali ako u trenucima napasti imamo barem trunku volje oduprijeti im se, i to je već početak dobre borbe s Gospodinom protiv bluda. Jačajući svoju volju kroz askezu, jačamo i svoju volju za Isusa Krista, a Isus Krist želi jedino našu snažnu odluku za Njega i za Njegovo kraljevstvo. Ostalo će nam On darovati, što i govori u Matejevom evanđelju: “Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati” (Mt 6, 33).


Zato braćo i sestre u Kristu, uzdignimo svoja srca Bogu, žudimo za Njime i svime onime što nam On želi darovati, te budimo uvjereni da nas neće ostaviti praznih ruku. Darovat će nam više i bolje nego što tražimo. Samo budimo iskreni u traganju za Njime, koji je potpuno dobar i koji (i više od nas) čezne da se spasimo te tako dođemo k Njemu, kako bi podijelio svoje kraljevstvo s nama. Zamislite, sam Bog želi podijeliti svoje kraljevstvo s nama nedostojnima. Nije li to vrijedno ove kratke zemaljske borbe?!

One thought on “Živjeti čistoću

Odgovori