Majčinstvo – dar ili pravo?

Ne znam je li uistinu tako kod većine žena, ali i ja sam (nesvjesno, ali svejedno) doživljavala majčinstvo kao nešto na što imam pravo i što se treba dogoditi po nekakvoj mojoj zamisli. Od toga koliko bi djece željela do razmaka između njih, kakvih bi karaktera i osobnosti trebali biti… Naučila sam na bolniji način da to ipak ne ide tako.

Sjećam se da je jednom prilikom naš župnik uspoređujući suvremenu ženu s Blaženom Djevicom Marijom spomenuo u propovijedi nešto što mi je baš zapelo za uho. Ukratko, rekao je da se danas majčinstvo više ne doživljava kao dar.

Malo sam se zamislila nad time i zapravo se u njoj prepoznala. Ne znam je li uistinu tako kod većine žena, ali ja sam (nesvjesno, ali svejedno) doživljavala majčinstvo kao nešto na što imam pravo i što se treba dogoditi po nekakvoj mojoj zamisli. Od toga koliko bi djece željela do razmaka između njih, kakvih bi karaktera i osobnosti trebali biti…

Zapravo je to pitanje bilo veliki poticaj Duha Svetoga. Shvatila sam da ovo dijete ipak nismo planirali na način da smo baš tada htjeli postići trudnoću.

Naučila sam na bolniji način da to ipak ne ide tako, pa čak i ako koristimo prirodne metode regulacije začeća. Najprije otkrivši da postoje određene hormonske prepreke u mome tijelu koje ne dopuštaju da tako jednostavno postignemo trudnoću, a zatim gubitkom bebe spontanim pobačajem.

Nedavno je Jakova i mene jedna sestra u Kristu iz zajednice pitala jesmo li planirali ovo dijete. Pitanje me zateklo, jer je ona upoznata s našim gubitkom kao i željom za još djece. Zapravo je to pitanje bilo veliki poticaj Duha Svetoga. Shvatila sam da ovo dijete ipak nismo planirali na način da smo baš tada htjeli postići trudnoću. Shvatila sam da je tako bilo i s našim prvim sinom. Znali smo da postoji određeni problem i njega smo prvo išli riješiti NaPro liječenjem, a ako dođe do začeća, nitko sretniji od nas. I Gospodin nas je obradovao djetetom na samom početku terapije. Mihael je došao nakon prihvaćanja da možda više nećemo imati djece. Ta trudnoća bila je silno željena, ali neplanirana. Zapravo je ono dijete koje sam najviše planirala, koje je došlo baš u pravo vrijeme kada sam to i htjela, ono koje sam izgubila. Ipak mi je ta mala osoba donijela veliko duhovno bogatstvo i mnoštvo blagoslova. Ali i naučila sam da nisam ja ta koja zaslužuje biti majkom, koja zahtijeva da se kao žena još i na taj način ostvari te da taj aspekt života bude po mojoj nekoj zamisli. Naučila sam da je majčinstvo uistinu dar. I zbog toga sam jako Bogu zahvalna.

Znam da gledajući Marijin primjer, razmišljajući o Isusovom životu u svom srcu poput nje, možeš dobiti potrebnu snagu.

Kad ne ide onako kako bi ti htjela na području majčinstva, zapitaj se je li Mariji sve išlo kako je planirala. Je li joj bilo lako reći Bogu svoj “Da”, svoj Fiat, prihvatiti izvanbračnu trudnoću, ne obazirati se na ljudske obzire i neželjene komentare… Je li joj bilo baš tako jednostavno odgajati “savršeno” dijete, Bogočovjeka… Je li imala neprospavanih noći i je li je obuzimao strah i sumnja da neće uspjeti izvršiti Božji plan… Kako se osjećala kad je Isus počeo javno djelovanje, kakve je komentare slušala od rodbine, kako joj je bilo shvativši da drugi ne vide u Isusu ono što je ona ne samo vidjela, nego što je znala o svome Sinu… Kako se osjećala na Kalvariji i pod drvetom križa dok je njezin Sin umirao za one koji su bili nezahvalni, koji su Ga izrugivali, koji su pobjegli, koji su ga mrzili… Kako joj je bilo dok su apostoli strahovali, a ona jedina vjerovala…
Ne znam što ti je u srcu i kako doživljavaš svoje majčinstvo, ne znam što te muči i s čime se boriš. No znam da gledajući Marijin primjer, razmišljajući o Isusovom životu u svom srcu poput nje, možeš dobiti i potrebnu snagu, odlučnost, spremnost na služenje i odricanje, možeš prihvatiti svoju trenutnu situaciju i izvući najbolje iz nje, možeš rasti i prihvatiti Božji plan za svoje majčinstvo, možeš zahvaliti za tu privilegiju.
Uči od Marije. Isus ti je nju dao za majku s križa. Pitaj nju kako da se ostvariš u svom tjelesnom ili duhovnom majčinstvu te kako da ga počneš gledati kao dar.

Odgovori