Kako uključiti Mariju u svoju svakodnevicu

U moru rublja koje čeka na pranje i peglanje, između hranjenja bebe i kuhanja ručka, u graji visokih glasića koji žele sokić, traže igračku, bune se jedni na druge jer se ne žele igrati i sto drugih stvari, pomisliš li uopće na Mariju?

Sigurno si često čula da nam je u svakodnevnom životu uzor Blažena Djevica Marija. Ali koliko stvarno to u praksi primjenjuješ?

U moru rublja koje čeka na pranje i peglanje, između hranjenja bebe i kuhanja ručka, u graji visokih glasića koji žele sokić, traže igračku, bune se jedni na druge jer se ne žele igrati i sto drugih stvari, pomisliš li uopće na Mariju? Ako je tvoj odgovor potvrdan, onda ti čestitam i potičem te da i dalje ustraješ na putu svetosti.

No ako si ipak poput mene i ponekad ti Gospa nije ni na kraj pameti, nego ćeš prije u mislima analizirati svoju učinkovitost, tražiti najbolji način kako sve “hendlati” i naglas se žaliti kad nešto ne ide kako si zamislila, kažem ti da ipak postoji dobra vijest. Nije toliko teško uključiti Mariju u svoj svakodnevni život. Možeš krenuti od jednostavnih stvari i postupno razvijati svoj odnos s Majkom svih majki. Ovdje ću navesti nekoliko načina kako ja to radim, a vjerujem da će ti nakon čitanja ovog teksta druge razne ideje pasti na pamet ili ćeš shvatiti da kroz svoju svakodnevicu već prolaziš s Marijom.

Nije toliko teško uključiti Mariju u svoj svakodnevni život. Možeš krenuti od jednostavnih stvari i postupno razvijati svoj odnos s Majkom svih majki.

Za početak, ujutro kad ustaneš posveti Mariji svoj dan, posebno rad koji se tiče tvojih staleških obaveza, jer ona je na zemlji bila supruga i majka. Osim toga traži njezin zagovor za suradnju s Duhom Svetim. To možeš učiniti vrlo jednostavnim molitvama, zazivima ili jednostavno svojim riječima. Odmah nakon ustajanja molim “Pod obranu se tvoju utječemo” i “O dođi, Stvorče”. Ako sam baš u stisci s vremenom kažem sljedeći zaziv Dođi Duše Sveti po moćnom zagovoru Bezgrešnog srca Marije, tvoje preljubljene zaručnice!

Kako god da se tvoj dan nastavlja, ideš li na posao ili ostaješ doma, ili možda trebaš nešto obaviti, družiš se s prijateljicama… u svaku svoju situaciju možeš pozvati Mariju, napose ako ti neka situacija teško pada. Razmisli o jednoj stvari koja te baš zabrinjava i nikako ne ide na bolje bez obzira na tvoj trud. Je li i Marija mogla u svom životu biti u takvoj situaciji? Dat ću ti svoj primjer. Mene brine hranjenje mojih dječaka. Stariji jednostavno nije baš neki jelac. Čak nije ni izbirljiv niti imamo problema da sjedi mirno za stolom i jede s nama. Ali ako on procijeni da mu je dosta jela, nema načina na koji bi ga uvjerili da treba još malo posjesti. I tako smo u molitvu prije jela dodali zaziv Majko Božja od hranjenja djeteta Isusa, moli za nas! Svjesna sam da to ne znači da će djeca odmah početi bolje jesti. No molim Marijinu pomoć i prisutnost u toj tako običnoj i svakodnevnoj situaciji, koju je i ona proživljavala, osvještavam da trebam biti strpljiva i nježna poput nje, prikazujem svoju brigu na njezine nakane, a sve dobro što proizađe iz toga Božja je milost. Jedan sličan zaziv imamo i prije spavanja – Majko Božja od uspavljivanja djeteta Isusa, moli za nas! Kada ovako zazivaš Mariju, stavljaš svoje pouzdanje u njezin moćni zagovor kod Duha Svetoga koji će te usmjeravati u ovakvim i sličnim situacijama.

Kako god da se tvoj dan nastavlja, ideš li na posao ili ostaješ doma, ili možda trebaš nešto obaviti, družiš se s prijateljicama… u svaku svoju situaciju možeš pozvati Mariju.

Osim toga, Mariju možeš uključiti u svoj život na još nekoliko jednostavnih načina. Kada suprug odlazi na posao ili vodiš djecu u vrtić te ih ispračaš u školu, uz blagoslov možeš dodati i sljedeće: “Neka te Majka Marija zaogrne svojim plaštem ljubavi”. To posebno možeš reći djeci kad ih stavljaš na spavanje.

Kad se radi o kućanskim obavezama koje ti teško padaju, uvijek možeš zamisliti kako je Marija sve to radila, ako ne i napornije nego mi sada. Umjesto da se usmjeriš na gunđanje i misli koje potiču loše raspoloženje, pitaj Mariju na koju nakanu možeš prikazati odbojnost prema poslu koji obavljaš. Duh Sveti će te usmjeriti i staviti ti na srce potrebu za koju možda nisi ni znala, a tvoje trpljenje će imati smisla.

U braku i obitelji često dolazi do nerazumijevanja. U takvim trenucima razmirica često želim svima sve “sasuti u lice”. No obično dođe do točke usijanja kad shvatim da sam pretjerala i da svojim snagama ne mogu popraviti učinjenju štetu. Tada zazovem Mariju u pomoć. Ponekad to bude još u žaru rasprave tako da prebacim odgovornost na nju (“Ti si mi ga dala. Što da s njim radim?!), a puno češće kao dijete kad dolazi majku tražiti pomoć svojim riječima se pomolim na sljedeći način:”Po tvome zagovoru sam ušla u brak s ovim čovjekom. Pomozi mi u izgradnji našeg odnosa. Pokaži mi kako!” ili “Po tvome sam zagovoru dobila ovo dijete od Gospodina. Pokaži mi kako da ga odgajam i usmjeravam!”.

Konačno, dolazim i do krunice. Ako je moliš svaki dan, sigurno ćeš na neki način osjetiti Marijinu blizinu. Možda ne možeš uvijek moliti u potpunosti sabrano, možda ćeš moliti “u hodu”, dok nešto radiš, ili ćeš izmoliti samo jednu deseticu. Ako si mama, tek onda nemoj biti skrupulozna i prestroga prema sebi. Ali nemoj niti dopustiti duhovnoj lijenosti i tromosti da opravdavaju manjak Marijine prisutnosti u tvome životu. Kako god da moliš krunicu, oponašaj Mariju – prebiri događaje iz Isusova života u svom srcu. Srcem budi u molitvi. To nije jednostavno, ali jedno iskreno uzdignuće srca Bogu može biti vrijednije od sati i sati razmatranja.

Ako moliš krunicu svaki dan, sigurno ćeš na neki način osjetiti Marijinu blizinu, čak i ako je ne moliš u potpunosti sabrano. No budi srcem u molitvi!

Možeš kroz dan podijeliti molitvu krunice tako da pojedine desetice izmoliš dok obavljaš neki od kućanskih poslova, putuješ na posao, šetaš s bebom ili kuhaš ručak. Ako ti je problem pratiti koliko si Zdravomarija izmolila, moli ih razmatrajući otajstvo sve dok obavljaš tu jednu stvar. A na kraju dana posljednju deseticu možeš izmoliti s obitelji.

Upravo je to najvažnije, da sebe, muža i svoju dječicu dovedeš Mariji, pa bilo to i uz bučno igranje, neprestanog ponavljanja “Mama! Mama! Mama! Vidi ovo!” ili potpuno ignoriranje molitve. Marija će biti s vama i pratiti vas svojim moćnim zagovorom. Ona je Majka i nema te stvari koja je ne bi zanimala u vezi tvoga života ili u kojoj ti ne bi pritekla u pomoć. Ona će se uvijek pokazati Majkom!

P. S. Dok si čitala ovaj tekst, vjerujem da si pomislila kako već moliš na neke od navedenih načina, te da si dobila još svojih ideja kako ćeš postati bliskija s Marijom u svakodnevnom životu. Jedna posebna kategorija koju u tekstu nisam dotaknula je vrijeme velike patnja ili bolesti. Tada je Gospina blizina izvor posebne utjehe i snage za podnošenje trpljenja i patnje.

Ostavi komentar kako je Marija prisutna u tvom životu!

Odgovori