Obiteljske litanije

U našoj obiteljskoj molitvi postoji jedan dio namijenjen baš našoj obitelji. Nazvala sam ga obiteljske litanije. Kao što možeš pretpostaviti, u njima molimo zagovor svetaca koji su na neki način povezani s našom obitelji.

Kako je uopće došlo do toga da osmislimo obiteljske litanije?
U drugoj godini braka na kraju zajedničke molitve kao bračnog para dodala sam nekoliko zaziva Blaženoj Djevici Mariji, kao primjerice Kraljice obitelji ili Kraljice svete krunice. Nekoliko dana nakon toga pomislila sam kako bi bilo dobro zazvati i svetog Josipa, a zatim i ostale svece koji su snažno utjecali na naš duhovni put, poput svetog Ignacija ili svetog Ljudevita Monfortskog. I tako smo kroz nekoliko dana došli do osnove onoga kako danas izgledaju naše obiteljske litanije.

Kojim kriterijima se voditi kako biste stvorili litanije specifične za svoju obitelj?

1. Zazivi za Blaženu Djevicu Mariju
Odabrali smo zazive Blaženoj Djevici Mariji iz Lauretanskih litanija koji su najviše povezani s našom duhovnošću – molitvom krunice, posvetom Isusu po Mariji i nošenjem škapulara.
Razmisli što te posebno privlači Mariji, kakvu pobožnost imaš prema njoj, u koje marijansko svetište najradije hodočastiš, moliš li na neku posebnu nakanu koja je povezana s nekim Gospinim zazivom… Vjerujem da će ti vrlo brzo na pamet pasti nekoliko zaziva.

2. Sveti Josip
Ove godine bi bilo šteta ne upoznati malo bolje Marijinog zaručnika. Kako ćeš ga sve više upoznavati, tako ćeš otkriti i potrebe svoje obitelji u kojima ti sveti Josip može svojim zagovorom pomoći.

3. Sveci koji su snažno utjecali na duhovnost obitelji ili supružnika
Nakon obraćenja suprug i ja smo krenuli u Ignacijanske duhovne vježbe u svakodnevici, koje su obilježile naš put pročišćenja, ali i snažno utjecale na našu sadašnju duhovnost i shvaćanje važnosti svakodnevnog razmatranja Božje riječi.
Nakon ulaska u brak, napravili smo posvetu Isusu po Mariji prema svetom Ljudevitu Monfortskom. Razumljivo je onda da su zazivi svetom Ignaciju i svetom Ljudevitu dio naših obiteljskih litanija.
Koji sveci su obilježili tvoju duhovnost?

4. Zaštitnici braka
Na početku svog duhovnog hoda jedna od prvih svetica čiji životopis sam čitala bila je sveta Mala Terezija. No još više od nje oduševili su me njezini roditelji, sveti Luj i Zelija Martin. Nekoliko posljednjih godina uoči njihovog spomendana molimo devetnicu za naš brak.
Na naše hodanje, zaručništvo, brak i općenito stav prema predanju, veliki utjecaj je imala teologija tijela svetog Ivana Pavla II. Osim toga, on je papa našeg djetinjstva i posebnu povezanost s njim osjećamo posebno nakon posvete Mariji.
Kojim svecima se moliš za svoj brak osim Gospi i svetom Josipu? Koji te sveci inspiriraju i potiču da budeš bolji supružnik?

5. Zaštitnici naše djece
Naravno da u obiteljskim litanijama treba zazvati i zaštitnike djece, bilo svece kojima smo djecu posvetili na neki način ili svece čija imena nose.
Ovdje također možemo uvrstiti i zaziv svetim anđelima čuvarima.
Osim zaštitnika djece možete zazvati i svece čija imena vi nosite.

6. Hrvatski sveci
Koji sveci Crkve iz Hrvata su omiljeni u tvojoj obitelji? Koje od njih posebno častite kao obitelj?

7. Zaziv svim svetima
Na kraju litanije možete dodati zaziv Svi sveci i svetice Božje, jer nam je potreban zagovor svih znanih i neznanih koji su prošli ovaj zemaljski život usmjereni na Krista te došli u Božju slavu. Osim toga, u jednom predavanju o obiteljskom stablu čuli smo da je dobro tražiti zagovor svih svetaca našega roda, iako ne znamo tko su oni. Stoga je to posljednji zaziv u našim obiteljskim litanijama.

Naše obiteljske litanije glase ovako:

Kraljice obitelji, moli za nas!
Kraljice svete krunice, moli za nas!
Gospo Karmelska, moli za nas!
Majko Crkve, moli za nas!
Sveti Josipe, moli za nas!
Sveti Ignacije, moli za nas!
Sveti Ljudevite Monfortski, moli za nas!
Sveti Ivane Pavle II., moli za nas!
Sveti bračni par Martin, molite za nas!
Sveti Mihaele, moli za nas!
Sveti anđeli čuvari, molite za nas!
Blaženi Alojzije Stepinče, moli za nas!
Svi sveci i svetice Božje, molite za nas!
Svi sveci našega roda, molite za nas!

Ovo je vrlo jednostavni oblik litanija pri čemu samo zazivamo zagovor svetaca. Ako želiš zasebno moliti litanije, izuzeto iz obiteljske molitve, na primjer kao devetnicu, možeš uvrstiti početni i završni dio svakih litanija:

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče Nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine!
.

Ako ti se sviđa ovaj običaj, nadam se da ćeš osmisliti obiteljske litanije specifične za svoju obitelj. A ukoliko postoji
nešto slično u tvojoj obitelji, rado bih čula više o tome!

Svi sveci i svetice Božje, molite za nas!

Odgovori