Duhovna priprema za porod

Kao vjernicima duhovna priprema za porod bi nam trebala biti prioritet. Ona kreće, odnosno pretače se iz već postojećeg sakramentalnog i molitvenog života roditelja. No postoji i nekoliko načina kako se može intenzivirati neposredno prije poroda kako bi dolazak djeteta u obitelj što više bio u okrilju Božje ljubavi i prisutnosti.

Kao što je važno materijalno se i psihički pripremiti za dolazak novog člana u obitelj, tako je za majku vjernicu važna i duhovna priprema za porod. U tome nam ponajviše mogu pomoći iskustva drugih žena, a dva takva možemo pronaći u hrvatskim izdanjima knjiga posebno namjijenjenim trudnicama. Radi se o knjigama Duhovni pristup rađanju, knjizi koja opisuje sam tijek poroda i daje savjete što i kako moliti prije i tijekom poroda, te 9 mjeseci s Bogom, u kojoj možete pronaći meditacije za svaki mjesec trudnoće, ali i razdoblje čežnje za djetetom te razdoblje nakon poroda.

Duhovna priprema za porod i općenito za dolazak djeteta u obitelj kreće već prije samog začeća i to sakramentalnim i molitvenim životom roditelja. To se samo treba pretočiti i u vrijeme trudnoće, koliko ženino fizičko stanje dopušta. Pritom je vrlo važna molitvena podrška muža, koji može zagovarati, postiti i prikazivati druge žrtve za svoju trudnu ženu i nerođeno dijete. U ovoj objavi donosim nekoliko konkretnih koraka iz vlastitog iskustva koje trudnica sama može učiniti kako bi se duhovno pripremila za porod.

Duhovna priprema za porod i općenito za dolazak djeteta u obitelj kreće već prije samog začeća i to sakramentalnim i molitvenim životom roditelja.

Razmatranje Svetog pisma

Što se bliže pripreme za porod tiče, ona uglavnom započinje u posljednjem tromjesečju. Ako je trudnoća uredna, trudnica bi se tada intenzivno trebala posvetiti ulaženju u Božju prisutnost svakoga dana. To je najbolje učiniti razmatranjem Svetoga pisma. A moguće je i trudnicama koje moraju mirovati.

Autorica knjige Devet mjeseci s Bogom kaže sljedeće: “Uzmimo si vremena, poslušajmo Isusovu riječ i nahranimo se njome. Ne oklijevajmo uvrstiti je kao stalnu stavku u našemu dnevnom rasporedu obveza, nego je pretvorimo u važan i redovit susret.” Dakle, ključan je odnos same trudnice s Gospodinom Isusom Kristom.

Obje gore navedene knjige donose biblijske tekstove koji se mogu razmatrati prije poroda. U knjizi Duhovni pristup rađanju navedeni su tekstovi i meditacije koji ciljano mogu pomoći u borbi protiv straha kako bi se žena pripremila na sve što je tijekom poroda čeka. Jedna od njih je i kratka molitva koju autorica Kelly Towsend preporučuje u vrijeme trudova kada žena treba disati ošitom: “Duh Sveti neka uđe, nepetost neka izađe”. U prvoj trudnoći sam tu kratku molitvu već doma izgovarala vježbajući preporučeni način disanja, te mi je na samom porodu bilo mnogo lakše nego da sam morala razmišljati o disanju i molitvi. Obzirom na sam tijek poroda i gotovo instinktivne reakcije žene koja rađa potrebno je unaprijed razviti povjerenje u Boga, dobroga Oca, i pronaći snagu u Božjoj riječi, te se suočiti sa strahovima i predati ih Bogu. Moglo bi se reći da u svoje tijelo, u svaku svoju stanicu, žena unaprijed treba upisati povjerenje, ljubav i jakost koje Duh Sveti može po Božjoj riječi darovati. To je najbolje učiniti tako da žena sama pronađe jedan ili dva biblijska stiha koje će naučilti napamet i koje će onda spontano u trenucima kada dolaze trudovi moći ponavljati.

Osim biblijskih tekstova koji su preporučeni u spomenute dvije knjige dobro je da žena sama istražuje blago Svetoga pisma i otkriva koji joj biblijski stihovi i odlomci progovaraju o Božjoj ljubavi i brizi, o pouzdanju i predanju u Božje ruke. Iz svog iskustva sam primijetila da u svakoj trudnoći snagu ulijevaju sasvim neki drugi biblijski stihovi. Zato je dobro temeljito se ispočetka početi pripremati za porod koji je pred nama. Najplodnije molitve su one proizašle iz vlastitih meditacija, na što potiče knjiga Devet mjeseci s Bogom, jer nakon meditacije same autorice potiče na samostalan korak dalje kroz cijeli mjesec trudnoće.

Najplodnije molitve su one proizašle iz vlastitih meditacija.

Vlastite meditacije se mogu primijeniti i u molitvi krunice, koja je poseban način razmatranja otajstava Kristova života. Tijekom raznih faza trudnoće i ovisno o svom zdravstvenom stanju kao i stanju nerođenog djeteta žena si može odrediti da će pojedino otajstvo na poseban način razmatrati u molitvi. Tako, primjerice, u zadnjem tromjesečju trudnoće žena može posebno moliti treću deseticu radosnih otajstava o Kristovom rođenju.

No nisu samo radosna otajstva Kristova života prikladna za pripremu za porod. Posebno je dragocjeno razmatrati Kristovu muku, znajući da je Gospa kao Majka Crkve svakoga vjernika duhovno rodila u bolima ispod Kristova križa. Razmatranje Kristove muke općenito je plodonosno kada znamo da je pred nama neka teška situacija ili odluka. Gledajući ono što je Krist za nas prošao, budi se u nama raspoloženje da Mu uzvratimo svojom ljubavlju te podnesemo i ono što mislimo da je nemoguće u strpljivosti i poniznosti. Stoga razmatranje Kristove muke posebno preporučujem ženama s komplikacijama u trudnoći i mogućim komplikacijama na porodu.

Uloga sakramenata u pripremi za porod

Nadalje, sakramenti su iznimno važni za duhovni život vjernika, jer iz njih crpi snagu za svakodnevni život i zadobiva posvetnu milost. Sakramentalni život u prvom redu podrazumijeva redovitu ispovijed i odlazak na dnevnu svetu misu. Mnoge žene nakon što doznaju da su trudne redovito prikazuju svoje nerođeno dijete na Svetoj misi. Kako to učiniti možete pronaći u knjizi Sveta misa: najsvetiji događaj na svijetu. Mjesec dana prije poroda bilo bi dobro dati misnu nakanu isključivo na nakanu blagoslovljenog poroda. Žena bi također u zadnjim tjednima trudnoće trebala voditi računa da se redovito ispovijeda.

Osim ta dva sakramenta trudnica može zatražiti i sakrament bolesničkog pomazanja prije poroda. No neki svećenici ne udjeljuju taj sakrament trudnicama, jer trudnoća nije bolest. Iako nigdje ne piše izričito o podjeli tog sakramenta prije poroda, komplikacije u trudnoći su svakako razlog zbog kojeg ga možete zatražiti, kao i saznanje da idete na carski rez, obzirom da se sakrament prima i prije kirurškog zahvata (KKC br. 1515). Činjenica je da mnoge trudnice svjedoče o zadobivanju mira i većeg pouzdanja u Boga nakon primanja ovog sakramenta, što je jedna od milosti, odnosno učinaka primanja tog sakramenta (usp. KKC, br. 1520). Pri tome se ne očituje samo tjelesna dobrobit sakramenta nego i oslobođenje od grijeha, kao i vjera cijele zajednice, odnosno obitelji.

Činjenica je da mnoge trudnice svjedoče o zadobivanju mira i većeg pouzdanja u Boga nakon primanja bolesničkog pomazanja, što je jedna od milosti, odnosno učinaka primanja tog sakramenta

Klanjanje pred Presvetim i ostali načini ulaska u Božju prisutnost

U Božju prisutnost možemo doći na još jedan način, a to je u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U razdoblju kada se trudnica osjeća najbolje, najčešće u drugom tromjesečju, korisno je što češće odlaziti pred Presveto. Za to sam imala priliku u ovoj posljednjoj trudnoći, koju sam bez obzira na turbulentna vanjska događanja vrlo mirno i spokojno proživjela. Osim molitve za nerođeno dijete i porod, žena može razmatrati ili se jednostavno kupati u Božjoj prisutnosti. Suprug bi također trebao posebno prikazivati svoju ženu pred Presevetim. Ako suprug nema mogućnosti biti prisutan na porodu, može moliti za suprugu i nerođeno dijete tijekom poroda u bolničkoj kapelici ili kapelici u kojoj je Presveto neprestano izloženo.

Jednan posebno jednostavan način ulaska u Božju prisutnost predstavljaju duhovne pjesme. Tijekom vožnje u autu ili za vrijeme obavljanja dnevnih obaveza trudnica može slušati duhovne pjesme koje je ohrabruju i u kojima osjeti pomazanje Duha Svetoga. Za porod si možete sastaviti playlistu takvih pjesama jednom kad porod krene da slušate u svom domu ili za rodilište u slučaju da porod malo duže potraje.

Na sam porod korisno je ponijeti i bočicu blagoslovljene vode kako bi trudnica mogla blagosloviti prostor u kojem će roditi, ali i tek rođeno dijete nakon poroda. Dobro bi bilo i da roditelji prije poroda mole za medicinsko osoblje s kojim će biti u kontaktu te ih blagoslivljaju.

Žena koja ponizno i iz ljubavi prema svojim bližnjima trpi porođajne boli posebno je mila u Božjim očima.

Konačno, prije poroda korisno je razmisliti na koje nakane žena može prikazati svoj porod i sve neugodnosti koje on može donijeti. Samo po sebi je razumljivo da to bude za život djeteta koje se rađa, no može biti i na nakane obitelji, rodbine ili prijatelja u potrebi. Sveti Pavao kaže sljedeće: “Radujem se sada dok trpim za vas i u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu” (Kol 1, 24). Stoga vjerujem da je žena koja ponizno i iz ljubavi prema svojim bližnjima trpi porođajne boli posebno mila u Božjim očima.

U obiteljskom zajedništvu

Neka svim trudnim roditeljima ovi savjeti budu na korist i blagoslov. Ne zaboravite da se svaka obitelj se na svoj način priprema za dolazak novog života ovisno o svojim specifičnim okolnostima. U svakom slučaju njegujte obiteljsku molitvu, blagoslov nerođenog djeteta i radost u svakodnevnici koju će dijete posebno preko majke osjetiti, razvijte svoju obiteljsku tradiciju, njegujte međusobnu ljubav iz koje i u koju od Boga darovani život dolazi.

Duhovnom pripremom za rođenje djeteta roditelji osiguravaju svome djetetu najbolju moguću dobrodošlicu u ovaj svijet u okrilju Božje prisutnosti i ljubavi, što se zasigurno odražava i na daljnjem razvoju djeteta.

Neka vam je blagoslovljen porod!

Odgovori