Božja Riječ umjesto najlona

Jesi li ikada doživio da si slušao misna čitanja i zaboravio, primjerice, koje se evanđelje čitalo već pri izlasku iz crkve? Meni se to također zna dogoditi, već i prije izlaska.

Vjerujem da do toga dolazi jer nam neprijatelj daje sve što nam je potrebno kako ne bismo čuli Božju Riječ i kako ona ne bi ostala u nama. Sve će dati tlu našega srca kako sjeme Božje Riječi ne bi zaživjelo i donosilo ploda. Ponekad će i razlozi biti naočigled vrlo valjani za zaboravljenu Riječ.

Na te razloge nas Isus upozorava kada govori o sijaču i četiri vrste tla. Samo je dobro pripremljeno tlo bilo pripravljeno za Njegovu Riječ. Ostala tla bila su neobrađena, odnosno uz put, kamenita ili obrasla.

Danas sjeme Božje Riječi ne može niti doprijeti do nas uz buku ovoga svijeta, odnosno navučeni najlon.

Vjerujem da smo se u današnje vrijeme susreli s još jednim fenomenom, a to je da smo, slikovito rečeno, navukli najlon preko svih tih vrsta tla. I dalje imamo svu problematiku koju susrećemo u biblijskom odlomku o sijaču (Mt 13, 10-23), ali smo kao društvo napravili korak naprijed. Ili možda prije unatrag, ovisno o perspektivi. Sa svom tom naprednom tehnologijom, sigurnošću i svijetom zabave onemogućili smo sami sebe za slušanje Božje Riječi. Božja Riječ ne može ni doprijeti do nas, tako da smo si oduzeli mogućnost i za trenutna obraćenja o kakvima je riječ u prispodobi. Jer sjeme ipak dođe do tla, iako samo tlo nije pripravljeno za to sjeme. Danas sjeme Božje Riječi ne može niti doprijeti do nas uz buku ovoga svijeta, odnosno navučeni najlon.

Sve što nam zabavlja um, može nas odmaknuti od Božje Riječi

Zato bi za početak pripreme slušanja Božje Riječi bilo dobro odmaknuti se što više od tehnologije, svijeta zabave i svega ostaloga što nam zabavlja um, pa makar to bile i dobre tematike vjerskog sadržaja. Pri ulasku u neke duhovne vježbe u svakodnevici često se savjetuje da smanjimo sav nepotrebni sadržaj, pa čak i duhovni. Jer sve što nam zabavlja um, može nas odmaknuti od Božje Riječi. Razumijem da sadržaj može biti jako kvalitetan i vrijedan. Ali ako želiš imati osobni odnos sa Bogom i dopustiti da Božja Riječ prožima tvoje srce, potrebna ti je tišina. Majka Marija je događaje iz Isusovog života u tišini prebirala u svome srcu. Ona nam je pokazala put ulaska u Božju prisutnost. Uostalom, Božja Riječ je rasla pod njezinim srcem devet mjeseci. Stoga uzmimo Majku kao uzor slušanja Božje Riječi i prebivanja u Gospodinu.

Sa micanjem distrakcija će otići i sav nemir koji dolazi s njima.

Sada je pravo vrijeme da pokušaš što više maknuti svaku distrakciju (najlon) u danu i dopustiti da Božja Riječ u tišini tvoga srca raste. Znam da si sa time oduzimaš trenutne načine opuštanja i da si možda misliš da ne možeš bez toga. Al to su samo napasti koje nisu istinite. Sa micanjem distrakcija će otići i sav nemir koji dolazi s njima. Zato možeš biti samo na dobitku.

U sljedećem tekstu ćemo se dotaknuti rasta Božje Riječi na tlu našega srca (link).

P.S.
Ako se kao i ja boriš sa spomenutim zaboravljanjem misnih čitanja s početka teksta, probaj ih pročitati prije mise. Možeš ih naći na stranici Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral ili u aplikaciji Nova Eva.

Odgovori