Uzgoj zrna Božje Riječi

Kako bi Božja Riječ zaživjela i donijela ploda u tvome životu, dobro ju je razmatrati i tako polako razvijati osobni odnos sa Gospodinom. Zato ovdje navodim nekoliko savjeta koje sam čuo od iskusnih molitelja, a koji su meni pomogli.

U tekstu Božja Riječ umjesto najlona dotaknuli smo se distrakcija koje nam ne daju da Božja Riječ padne na tlo našega srca. U ovome će biti riječ kako se brinuti o tome zrnu, odnosno kako razmatrati Božju Riječ.

Kako bi Božja Riječ zaživjela i donijela ploda u tvome životu, dobro ju je razmatrati i tako polako razvijati osobni odnos sa Gospodinom. Zato ovdje navodim nekoliko savjeta koje sam čuo od iskusnih molitelja, a koji su meni pomogli.

Ako možeš, daruj Gospodinu prvine svoga dana. Time ćeš pokazati Gospodinu koliko ti je stalo do odnosa s Njime.

Vrijeme za molitvu

Bilo dobro svaki dan uzeti barem 15-ak minuta vremena za ovu vrstu osobne molitve. Odlično bi bilo kada bi mogao razmatrati sat vremena, ali dobro je početi i s 15 minuta, pa polako povećavati to vrijeme. Kod mjerenja vremena preporučam ti da namjestiš tihi alarm, jer te glasni zvuk alarma može dosta iznenaditi kada si opušten pred Gospodinom (iz osobnog iskustva ?).

Nakon što se prekrižiš ostani malo u tišini i vidi gdje su ti misli. Ako misli nisu okrenute prema Bogu, dobro ih je predati Isusu Kristu na križu.

Dobro je svaki dan izabrati isto vrijeme i mjesto za razmatranje, jer će ti rutina pomoći u ustrajnosti. Ako možeš, daruj Gospodinu prvine svoga dana. Daruj mu prve trenutke nakon buđenja. Time ćeš pokazati Gospodinu koliko ti je stalo do odnosa s Njime, a tada su ti i misli su još neopterećene dnevnim događanjima.

Priprema za razmatranje

Prekriži se tako da sa svakim pokretom ruke znaš u čiju prisutnost ulaziš:

Boga Oca – od kojega sve dolazi i koji te toliko ljubi da je dao svoga Sina za tebe

Boga Sina – koji je iz ljubavi došao na svijet i darovao svoj život kako bi te opravdao i spasio od vječne smrti

I Boga Duha Svetoga – koji je tvoj život i potpuno te prožima.

Ulaskom u razmatranje budi svjestan da dolaziš pred svoga Stvoritelja. Imaj veliko poštovanje prema Gospodinu i osobnom vremenu s Njime.

Nakon što se prekrižiš ostani malo u tišini i vidi gdje su ti misli. Ako misli nisu okrenute prema Bogu, dobro ih je predati Isusu Kristu na križu. U sebi možeš reći da svaku tu misao i brigu koja ti dolazi predaješ Isusu Kristu na križ. Jer On je na drvu križa pobijedio sotonu. Bitno je predavati i predavati, sve dok ne osjetiš duboki mir. Možda će ti u početku takvo predavanje svih briga i misli uzimati većinu od tih 15-ak minuta, ali će se s vremenom to smanjiti. Zato se ne brini. To je normalno. Predavanjem briga i misli Bogu oslobađaš se nezdrave kontrole i stavljaš svoje pouzdanje u onoga koji stvarno može utjecati na njihov rasplet, a tvoje će povjerenje prema Bogu samo rasti.

Božja Riječ je bogata i dolazi od samoga Boga. Treba joj prilaziti s velikim poštovanjem i pažnjom.

Ulaskom u razmatranje budi svjestan da dolaziš pred svog Stvoritelja. Imaj veliko poštovanje prema Gospodinu i osobnom vremenu s Njime, jer će ti s vremenom poštovanje splasnuti, odnosno dnevna razmatranja će ti postati svakodnevnica. Zato si iznova osvješćuj da stojiš pred samim Bogom, koji je uistinu tvoj prijatelj, brat i Otac, ali i silan Bog, Stvoritelj svega, koji tebe i cijeli svemir drži na dlanu.

Slike koje dobijemo u razmatranju, koristeći maštu, znaju ostati cijeloga života i dobro dođu kod molitve krunice dok razmatramo određena otajstva Isusova života.

Razmatranje

Polako pročitaj evanđelje toga dana. Ali stvarno polako. Kao da ideš u prvi razred osnovne škole. Božja Riječ je bogata i dolazi od samoga Boga. Treba joj prilaziti s velikim poštovanjem i pažnjom, jer na taj način dopuštamo da svako zrno te Riječi pada na tlo našega srca.

Obzirom da si u Božjoj prisutnosti, možeš se ostati „sunčati“ na Njegovoj Ljubavi. Njegova ljubav liječi rane.

U razmatranju možeš zamišljati prizor koji si pročitao. Koristiti maštu i sebe staviti u ulogu nekoga od ljudi koji okružuju Isusa. Možeš zamoliti Duha Svetoga da ti pokaže u koju ulogu se staviti. Nakon toga promatraj kako se razvija taj događaj u tvojoj mašti. Možeš gledati interakciju sebe sa Isusom. Također što Isus radi u određenom trenutku. Te slike koje dobijemo koristeći maštu znaju ostati cijeloga života i dobro dođu kod molitve krunice dok razmatramo određena otajstva. To su osobne slike koje smo dobili proživljavajući Božji život i dijeleći svoja iskustva s Njime.

Dopusti da se sjeme Božje Riječi ukorijeni u tvome srcu.

Nakon uključivanja mašte u razmatranje Božje Riječi, možeš također reći Gospodinu što ti je na srcu i ostati u tišini. Možeš čekati da ti nešto progovori. Čekaj i vjeruj. Jer On želi progovoriti tvome srcu. Zapisuj riječi i rečenice koje ti dolaze.

Obzirom da si u Božjoj prisutnosti, možeš se ostati „sunčati“ na Njegovoj Ljubavi. Njegova ljubav liječi rane. Jednostavno budi u tišini i uživaj u Bogu i Božjim poticajima. Ispočetka možda neće biti poticaja, niti riječi koja bi došla, ali s vremenom će ti se otvoriti duhovne uši i moći ćeš čuti što ti Bog govori. Bitno je da si spreman slušati, a Gospodin će progovoriti. Samo budi ustrajan. Nemoj odustati nakon tjedan ili dva. Daj Gospodinu nekoliko mjeseci da te nauči moliti i prebivati u Njegovoj prisutnosti. Dopusti da se sjeme Božje Riječi ukorijeni u tvome srcu. Neće te razočarati. On jedva čeka da Mu dođeš.

Što reći na kraju, osim: „Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša“ (1 Sam 3, 9). Neka avantura s Gospodinom započne!

Odgovori