Uzgoj zrna Božje Riječi

Kako bi Božja Riječ zaživjela i donijela ploda u tvome životu, dobro ju je razmatrati i tako polako razvijati osobni odnos sa Gospodinom. Zato ovdje navodim nekoliko savjeta koje sam čuo od iskusnih molitelja, a koji su meni pomogli.

U tekstu Božja Riječ umjesto najlona dotaknuli smo se distrakcija koje nam ne daju da Božja Riječ padne na tlo našega srca. U ovome će biti riječ kako se brinuti o tome zrnu, odnosno kako razmatrati Božju Riječ.

Kako bi Božja Riječ zaživjela i donijela ploda u tvome životu, dobro ju je razmatrati i tako polako razvijati osobni odnos sa Gospodinom. Zato ovdje navodim nekoliko savjeta koje sam čuo od iskusnih molitelja, a koji su meni pomogli.

Ako možeš, daruj Gospodinu prvine svoga dana. Time ćeš pokazati Gospodinu koliko ti je stalo do odnosa s Njime.

Vrijeme za molitvu

Bilo dobro svaki dan uzeti barem 15-ak minuta vremena za ovu vrstu osobne molitve. Odlično bi bilo kada bi mogao razmatrati sat vremena, ali dobro je početi i s 15 minuta, pa polako povećavati to vrijeme. Kod mjerenja vremena preporučam ti da namjestiš tihi alarm, jer te glasni zvuk alarma može dosta iznenaditi kada si opušten pred Gospodinom (iz osobnog iskustva 😊).

Nakon što se prekrižiš ostani malo u tišini i vidi gdje su ti misli. Ako misli nisu okrenute prema Bogu, dobro ih je predati Isusu Kristu na križu.

Dobro je svaki dan izabrati isto vrijeme i mjesto za razmatranje, jer će ti rutina pomoći u ustrajnosti. Ako možeš, daruj Gospodinu prvine svoga dana. Daruj mu prve trenutke nakon buđenja. Time ćeš pokazati Gospodinu koliko ti je stalo do odnosa s Njime, a tada su ti i misli su još neopterećene dnevnim događanjima.

Priprema za razmatranje

Prekriži se tako da sa svakim pokretom ruke znaš u čiju prisutnost ulaziš:

Boga Oca – od kojega sve dolazi i koji te toliko ljubi da je dao svoga Sina za tebe

Boga Sina – koji je iz ljubavi došao na svijet i darovao svoj život kako bi te opravdao i spasio od vječne smrti

I Boga Duha Svetoga – koji je tvoj život i potpuno te prožima.

Ulaskom u razmatranje budi svjestan da dolaziš pred svoga Stvoritelja. Imaj veliko poštovanje prema Gospodinu i osobnom vremenu s Njime.

Nakon što se prekrižiš ostani malo u tišini i vidi gdje su ti misli. Ako misli nisu okrenute prema Bogu, dobro ih je predati Isusu Kristu na križu. U sebi možeš reći da svaku tu misao i brigu koja ti dolazi predaješ Isusu Kristu na križ. Jer On je na drvu križa pobijedio sotonu. Bitno je predavati i predavati, sve dok ne osjetiš duboki mir. Možda će ti u početku takvo predavanje svih briga i misli uzimati većinu od tih 15-ak minuta, ali će se s vremenom to smanjiti. Zato se ne brini. To je normalno. Predavanjem briga i misli Bogu oslobađaš se nezdrave kontrole i stavljaš svoje pouzdanje u onoga koji stvarno može utjecati na njihov rasplet, a tvoje će povjerenje prema Bogu samo rasti.

Božja Riječ je bogata i dolazi od samoga Boga. Treba joj prilaziti s velikim poštovanjem i pažnjom.

Ulaskom u razmatranje budi svjestan da dolaziš pred svog Stvoritelja. Imaj veliko poštovanje prema Gospodinu i osobnom vremenu s Njime, jer će ti s vremenom poštovanje splasnuti, odnosno dnevna razmatranja će ti postati svakodnevnica. Zato si iznova osvješćuj da stojiš pred samim Bogom, koji je uistinu tvoj prijatelj, brat i Otac, ali i silan Bog, Stvoritelj svega, koji tebe i cijeli svemir drži na dlanu.

Slike koje dobijemo u razmatranju, koristeći maštu, znaju ostati cijeloga života i dobro dođu kod molitve krunice dok razmatramo određena otajstva Isusova života.

Razmatranje

Polako pročitaj evanđelje toga dana. Ali stvarno polako. Kao da ideš u prvi razred osnovne škole. Božja Riječ je bogata i dolazi od samoga Boga. Treba joj prilaziti s velikim poštovanjem i pažnjom, jer na taj način dopuštamo da svako zrno te Riječi pada na tlo našega srca.

Obzirom da si u Božjoj prisutnosti, možeš se ostati „sunčati“ na Njegovoj Ljubavi. Njegova ljubav liječi rane.

U razmatranju možeš zamišljati prizor koji si pročitao. Koristiti maštu i sebe staviti u ulogu nekoga od ljudi koji okružuju Isusa. Možeš zamoliti Duha Svetoga da ti pokaže u koju ulogu se staviti. Nakon toga promatraj kako se razvija taj događaj u tvojoj mašti. Možeš gledati interakciju sebe sa Isusom. Također što Isus radi u određenom trenutku. Te slike koje dobijemo koristeći maštu znaju ostati cijeloga života i dobro dođu kod molitve krunice dok razmatramo određena otajstva. To su osobne slike koje smo dobili proživljavajući Božji život i dijeleći svoja iskustva s Njime.

Dopusti da se sjeme Božje Riječi ukorijeni u tvome srcu.

Nakon uključivanja mašte u razmatranje Božje Riječi, možeš također reći Gospodinu što ti je na srcu i ostati u tišini. Možeš čekati da ti nešto progovori. Čekaj i vjeruj. Jer On želi progovoriti tvome srcu. Zapisuj riječi i rečenice koje ti dolaze.

Obzirom da si u Božjoj prisutnosti, možeš se ostati „sunčati“ na Njegovoj Ljubavi. Njegova ljubav liječi rane. Jednostavno budi u tišini i uživaj u Bogu i Božjim poticajima. Ispočetka možda neće biti poticaja, niti riječi koja bi došla, ali s vremenom će ti se otvoriti duhovne uši i moći ćeš čuti što ti Bog govori. Bitno je da si spreman slušati, a Gospodin će progovoriti. Samo budi ustrajan. Nemoj odustati nakon tjedan ili dva. Daj Gospodinu nekoliko mjeseci da te nauči moliti i prebivati u Njegovoj prisutnosti. Dopusti da se sjeme Božje Riječi ukorijeni u tvome srcu. Neće te razočarati. On jedva čeka da Mu dođeš.

Što reći na kraju, osim: „Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša“ (1 Sam 3, 9). Neka avantura s Gospodinom započne!

Odgovori